שמורת הטבע נחל קנה

שמורת הטבע נחל קנה

הנחל הירוק כל ימות השנה

נחל קנה הוא אחד מגדולי הנחלים בשומרון, וביחד עם נחל שילה- הוא מיובליו הראשיים של הירקון. מקורותיו העיליים מנקזים את עמק המכמתת ואת חלקו הדרומי של קער השומרון בגוש הר גריזים.

הוואדי העמוק, נבחר כבר בתקופת ההתנחלות כגבול טבעי משמעותי- בין שבט אפרים לשבט מנשה -“וירד הגבול נחל קנה נגבה לנחל ערים האלה לאפרים בתוך ערי מנשה וגבול מנשה מצפון לנחל ויהי תוצאותיו הימה” (יהושע י”ז, ט'). המעניין הוא, ששמו העברי העתיק נשמר בערבית, עד ימינו אנו – ואדי קאנה. בכך הוא זוכה להיות הנחל היחיד בארץ ששמו נשמר ללא שום שינוי מתקופת המקרא ועד ימינו אנו.

הנחל עושה את רוב דרכו ההררית תוך כדי התפתלות והתחתרות בסלעי גיר קשים. בתחתית ערוץ הנחל מפכות נביעות קטנות במשך כל השנה (עין אל-נוויטר, עין על מעקודיה, עין אל ג’וזה, עין אל פור, עין אל-בצה, עין אל חוואר ועין תנור).

המים זורמים לאורך הערוץ, ומידי פעם הם נבלעים בשכבות החצץ והסחף. לעיתים הם נקווים בגבים עמוקים ויוצרים בריכות קטנות הנשמרות גם במשך הקיץ.

חלקים ניכרים משטחי שמורת נחל קנה מוגנים בשמורת יער מאז ימי המנדט הבריטי. החורש המפותח סבוך וקשה למעבר בשל היותו מוגן במשך עשרות שנים.

הצומח באגן ההררי של ואדי קנה עשיר ביותר בהרכבו. בקרבת המעיינות ובערוץ הנחל ניתן למצוא שפע צמחי מים, ובשמורה מצוי חורש ים תיכוני מפותח. חברת הצמחים הטיפוסית היא של אלון מצוי ואלה ארץ ישראלית, אך זו עוברת בהדרגה ליער פארק של חרוב מצוי ואלת המסטיק.

בסבך החורש חיים בעלי חיים רבים. ניתן להבחין בעדרים של הצבי הארץ ישראלי, בחזירי הבר ובשועל המצוי. לאחרונה נצפה דלק (יונק קטן ונדיר) בתחום השמורה. כמו כן מקננים בתחום השמורה דורסים כמו עייט ניצי (נדיר) וחיוויאי.

לאורכו השופע מעיינות של הנחל יש חורבות של כמה יישובים ומצודות קדומות. באפיק נחל קנה מעובדים מטעים פרדסים ושדות פלחה.

בעבר הלא רחוק, נחל קנה סבל קשות מבעיות זיהום. ההתיישבות באזור הזרימה במשך שנים את הביוב לנחל, כיום לאחר פרויקט שיקום וטיהור מי השופכים חזרו מימיו של נחל קנה להיות צלולים ונקיים.

ייחודה של השמורה הוא במגוון התופעות הגיאולוגיות והגיאומורפולוגיות שחלקן נדירות ביותר ובמגוון הצומח ובעלי החיים שבה.

 

כתב: נתנאל אלינסון.

 

 

facebook
דילוג לתוכן